Completeaza Declaratia 225 si declaratia 200 - investitori pe bursa ~ Bilete la Concerte, Despre Concerte si diverse lucruri sociale si tehnice !

20 aprilie 2012

Completeaza Declaratia 225 si declaratia 200 - investitori pe bursa

Salutare.

Tot un caz social vreau sa dezbat pe acest blog. Daca concertele in viata mea sunt mai rare, sa continuam cu declaratiile de fisc.
Sunt un mic investitor la bursa. Inainte era totu simplu si frumos, dar la un moment dat, Boc (inamicul economiei) a decis sa schimbe simplitatea si a supune investitorii la un drum la fisc trimestrial. Nu este chiar asa o mare problema, dar na.
Cert este ca trebuie completata trimestrial declaratia 225 cu datele care ti le trimite brokerul tau.
In declaratie se completeaza veniturile si pierderile din trimestrul aferent.
Daca ai profit, trebuie sa platesti 16% iar daca ai pierdere nimic. Daca ai pierderi insa, ele se raporteaza de la un trimestru la altul. In indicatiile declaratiei insa este specificat ca toate se refera la anul fiscal curent. Cum se face insa sa raportezi pierderi de la un an la altul?

Un exemplu este aici :
In 2011 sa zicem ca am avut pierderi de 2000 lei (mai precis cand am completat ultima decalratie 225 pe T4)
Iar in 2012 sa zicem ca am avut castig 2000 lei. Cum completam T1 pe 2012 ?
In instructiuni spune sa completezi veniturile/pierderile "înregistrate cumulat de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului de raportare" .

Am intrebat in stanga si in dreapta cum se face si am primit ca la doctor, raspunsuri diferite!

Raspunsul 1: si modul in care am facut personal este primit de la Asistenta Contribuabili de la Crica financiara sector 1 de pe str. Roma :
- sa completez in continuare datele, adica nu cum scrie in formular. Pur si simplu la T1 am mers inainte cu datele de la T4. Adica am raportat pe t1 2012 daca ar fi sa urmez exemplul de mai sus profit 0 si pierdere 0.

Raspunsul 2: de pe un forum bursier, nu dau nume , spunea ca statul e nasol, ca trebuie sa completez cu castig, sa platesc impozit si apoi sa astept cativa ani sa recuperez banii cu declaratia 200, etc... (greu de facut si ilogic)

Raspunsul 3:  primit pe e-mail de la Fisc direct :

Urmare e-mail-ului dumneavoastră transmis la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia generală de metodologii fiscale, îndrumare şi asistenţă a contribuabililor, înregistrat sub nr. 1110880/10.04.2012, vă facem cunoscut că, formularul 225 "Declaraţie privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise" se depune de persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise şi au obligaţia stabilirii trimestriale a câştigului net/pierderii nete, calculării şi virării impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Formularul 225 se depune trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărui trimestru.
                Formularul 225 se completează în conformitate cu instrucţiunile de completare a acestuia prevăzute de Anexa 2 la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2600/2010 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 225 "Declaraţie privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise".
                În ceea ce priveşte pierderea fiscală aferentă anului fiscal 2011, vă facem cunoscute prevederile art. 80^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, privind stabilirea câştigului net anual impozabil:
   ,,(1) Câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, se determină ca diferenţă între câştigul net anual şi pierderile reportate din anii fiscali anteriori.
    (2) Pierderea netă anuală din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, stabilită prin declaraţia privind venitul realizat, se recuperează din câştigurile nete anuale obţinute în următorii 7 ani fiscali consecutivi.
    (3) Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:
    a) reportul se efectuează cronologic, în funcţie de vechimea pierderii, în următorii 7 ani consecutivi;
    b) dreptul la report este personal şi netransmisibil;
    c) pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei prevăzute la lit. a), reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.
    (4) Pierderile nete anuale din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise provenind din străinătate se reportează şi se compensează cu veniturile de aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară, înregistrate în următorii 7 ani fiscali,,.
                Astfel, pierderile fiscale nete aferente anului fiscal 2011 se vor reporta începând cu anul fiscal 2012 prin Declaraţia privind veniturile realizate din România pe anul 2012, ce se va depune până la data de 25 mai 2013. Ulterior prelucrării acestei declaraţii, organul fiscal va emite ,,Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice pe anul fiscal 2012,, în care vor fi înscrise pierderile fiscale/nete reportate din anii precedenţi, respectiv pierderile fiscale nete compensate în anul de raportare/de reportat. De asemenea, prin decizia de impunere anuală organul fiscal va ţine cont de obligaţiile privind plăţile anticipate aferente anului fiscal 2012 şi va calcula impozitul pe câştigul net anual impozabil datorat. 


Cu stimă,
       
Dupa cum vedeti nici raspunsul de la fisc nu ma multumeste, fiind prea lung si aiurea. Nu au raspuns exact la exemplul meu.

Putem discuta si aici cum ati procedat dumneavoastra.




Niciun comentariu: